Telefon
WhatsApp
Fazla tüketimi kanser riskini yüzde 40 artırıyor! 70 bine yakın vaka incelendi

Çağımızın yaygın hastalıklarından kanser ile ilgili birçok araştırma yapılıyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kolorektal kanseriyle ilgili konuştu. Prof. Dr. Uğur Coşkun kolorektal kanserine farkındalık kazandırmak için mart ayında birçok etkinlik düzenlendiğini söyledi. Batı tarzı beslenme alışkanlığının bağırsak kanseri riskini artıran en önemli faktörlerden birisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uğur Coşkun, kırmızı et, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların fazla tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.

FAZLA SOSİS TÜKETİMİ BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ YÜZDE 40 ARTIRIYOR

Coşkun, Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayımlanan çalışma ile kırmızı et ve işlenmiş gıdaların neden herkeste bağırsak kanseri yapmadığıyla ilgili sorunun aydınlatıldığını sözlerine ekleyerek, “Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Stern ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu çalışmaya 29 bin 482 bağırsak kanseri olan ve 39 bin 635 kanser olmayan kontrol vakası dahil edildi.

bağırsak sağlığı

Bu çalışmada fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine fazla miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde yüzde 40'tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildi. Bu çalışmada yapılan detaylı genomik analizde HAS2 ve SMAD7 isimli genlerin kırmızı et-işlenmiş gıdaların fazla tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiden sorumlu olduğu tespit edildi. Yukarıda bahsedilen riske ilave HAS2 geni olan bireylerde bağırsak kanseri riski yüzde 38, SMAD7 olanlarda ise yüzde 18 daha fazla olarak bulundu.

işlenmiş etler

Sonuçta bu çalışma fazla miktarda kırmızı et ya da işlenmiş gıda tüketen bir kısım insanda bağırsak kanseri gelişirken neden bazılarında gelişmediğini açıklayabilecek nitelikte. Bu çalışma geliştirildiğinde ve yeni çalışmalarla bulgular doğrulandığında, belki yakın gelecekte kırmızı etin ve işlenmiş gıdaların kimlerde bağırsak kanseri riski oluşturduğu, kimlerin ise bu gıdaları daha güveli tüketebileceği ortaya söylenebilecek” diye konuştu.


0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Karagöz Eczanesi
0416 225 10 26
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 400 Yataklı Araştırma Hastanesi karşısı No:24 F


Adıyaman/Merkez
Mehmetyapıcı Eczanesi
0416 214 21 39
Atatürk Cad İş Bankası Merkez Çarşı Şubesi yanı No:40/B


Adıyaman/Merkez
Hazal Eczanesi
0544 224 90 68
Esentepe Mahallesi 4. Murat Bulvarı TPAO Bölgesi K12 konteyneri No:55 Merkez / Adıyaman


Sinop/Merkez
Şifa Eczanesi
03682715732
KORUCUK KÖYÜ TIRKISLAR MAH. NO:10/B


Karaman/Merkez
Bender Eczanesi
0338 214 28 78
KERVANSARAY GEÇİDİ ASKERLİK ŞUBESİ CİVARI TIP MERKEZİ KARŞISI Tahsin Ünal Mh. Şamkapı Cd. Kervansaray Geçidi No:53 KARAMAN


Karaman/Merkez
Büşra Aba Eczanesi
0338 408 22 80
DEVLET HASTANESİ ACİL KAPISI KARŞISI GEVHER HATUN MAH. 1829. SOK. NO:13/A KARAMAN


Anket

E-Bülten Aboneliği