Telefon
WhatsApp
SON DAKİKA İSRAİL HABERLERİ: Dört ülkeden İsrail'e toplu saldırı! Tarihi açıkladılar

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

megaphone

CANLI

ABD'DEN NETANYAHU'YA TALİMAT: TANSİYONU DÜŞÜRÜN

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de katıldı.

Açıklamada, Biden'ın Netanyahu'ya İsrail'in güvenliği konusunda garanti verdiği kaydedildi ve "Başkan, İran'dan ve onun Hamas, Hizbullah ve Husiler gibi terör uzantılarından gelen tüm tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının altını çizdi." ifadesine yer verildi.

Görüşmede Biden ile Netanyahu, özellikle balistik füze ve insansız hava araçlarına karşı İsrail'e yeni Amerikan askeri sevkiyatlarıyla ilgili başlıkları da ele aldı.

Diğer yandan Biden, Netanyahu'ya, Orta Doğu'daki tansiyonun düşürülmesi yönünde devam eden çabaların önemini vurguladı.

Açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının ardından ilk kez görüşen ikilinin, bu konuyu ele alıp almadıklarına dair bilgi yer almadı.

GAZZE'YE HAVA SALDIRISI ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

Gazze Sivil Savunma Birimi tarafından Telegram'dan yapılan açıklamada, İsrail'in, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Ebu Haşim ailesine ait evi bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıda 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edilerek, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Sivil Savunmadan yapılan başka bir açıklamada, İsrail'in Gazze kent merkezinin güneyinde Zeytun bölgesinde Sevafiri ailesine ait evi bombalaması sonucu bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

Yerel kaynaklar da İsrail ordusunun gece boyu Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine yoğun şekilde hava ve kara saldırıları düzenlediğini aktardı.

DÖRT ÜLKEDEN SALDIRACAKLAR! ABD SAHNEYE ÇIKIYOR

Hamas'ın siyasi lideri Haniye, Tahran'da bir evde İsrail tarafından suikasta uğradı. Suikast sonrası İran Dini Lideri Hamaney, İsrail'e yönelik saldırı emri verdi ancak İran kanadı henüz geniş çaplı bir savaş başlatmadı. Gece boyunca Hizbullah İsrail'e yönelik sayısız füze fırlatsa da bu füzelerin neredeyse hepsi etkisiz hale getirildi.
İsrail medyasında çıkan haberlerde, ordunun Hizbullah ve İran'ın birkaç gün içerisinde topyekün bir savaş başlatmasını beklediği dolayısıyla sıkı bir hazırlığa girdiği belirtildi. İsrail ordusu saldırıların kuzey, güney ve doğu cephesinden gelmesini bekliyor ancak saldırılarda en kilit rolü ABD'nin oynaması bekleniyor. Ynet haber sitesine göre ABD ordusu bölgedeki varlığını artırıyor ve İran ve Hizbullah'a yönelik büyük ölçekli bir müdahale operasyonuna hazırlanıyor.

TARİHİ AÇIKLADILAR

İsrailli yetkililer İran'ın tüm vekil güçleriyle (Hizbullah, Husiler ve Suriye ve Irak'taki milisler) koordineli olarak aynı anda saldırıya geçmesini bekliyor. İsrail ordusundan ismini vermek istemeyen yetkililer bu saldırılara yönelik istihbarat aldıklarını ve önümüzdeki hafta cumartesi gününe kadar büyük savaşın çıkmasını beklediklerini aktarıyor.

Hizbullah askeri gücünü 2006 yılında patlak veren ve iki İsrailli askeri kaçırıp diğerlerini öldürdüğü beş haftalık savaşta gösterdi. Savaş boyunca Lübnan'da çoğu sivil olmak üzere bin 200 kişi ve İsrail tarafında ise çoğu asker olmak üzere 158 kişi öldü. Hizbullah İsrail'e binlerce roket fırlattı.

Örgütün askeri kapasitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın çoğunlukla Sünni isyancılarla mücadele etmesine yardımcı olmak için 2012 yılında Suriye'ye konuşlandırıldıktan sonra arttı Hizbullah övündüğü hassas roketleriyle İsrail'in her yerini vurabileceğini söylüyor.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, 2021'de grubun 100 bin savaşçısının olduğunu söyledi bu sayının 2024 itibariyle 200 bine ulaştığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı
HANİYE NASIL ÖLDÜRÜLDÜ? AYLAR SÜREN PLAN

Devrim Muhafızları Ordusuna yakınlığıyla bilinen yarı resmi Fars Haber Ajansı, İran'da resmi misafir olarak bulunduğu konutunda suikasta uğrayan Hamas lideri Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin ilk incelemelere dair edindiği bilgileri paylaştı.

Tahran'ın kuzeyinde Haniye'nin misafir olarak bulunduğu konutun dördüncü katına havadan karaya bir roketin atıldığını ve patlama sonucunda Haniye'nin  bulunduğu odanın pencereleri ve tavanının tahrip olduğu ifade edildi.

İncelemelerde, suikastın kesinlikle İsrail tarafından gerçekleştirilen "askeri bir eylem" olduğunun belirlendiği kaydedildi.

ABD basınında, suikastın aylar öncesinden binaya yerleştirilen bombayla gerçekleştirildiği iddiaları

New York Times gazetesi, Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin kaldığı konuta aylar öncesinden gizlice konulan bir bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünü iddia etmişti.

İsimleri açıklanmayan ikisi İranlı, biri Amerikalı, bölgeden 7 ayrı yetkiliye dayandırılan haberde, bombanın yoğun güvenlik önlemleri altında tutulan binaya nasıl sokulduğu ve haftalarca nasıl fark edilmeden orada kaldığı açıklanmamıştı.

ABD'de yayın yapan Axios sitesi de gazetenin haberini iki ayrı isimsiz kaynak tarafından doğruladığını yazmıştı. Axios, bombanın yapay zeka kullanan ileri teknoloji ürünü bir cihaz olduğunu ve Haniye'nin odada olduğu bilgisini alan Mossad ajanları tarafından uzaktan kumandayla patlatıldığını öne sürmüştü.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Puan Durumu